Go to the first, previous, next, last section, table of contents.

Sanasto

Bugiraportti
Suuremmat ohjelmistot pitävät sisällään poikkeuksetta ikäviä ohjelmointivirheitä, joihin käyttäjä ennen pitkää törmää. Jos näin käy, kehotan Teitä lähettämään bugiraportin. Se tarkoittaa kuvausta tapahtuneesta virheestä. Tarkistakaa millaisessa tilanteessa virhe sattui ja kirjoittakaa ylös kaikki mahdollinen: edeltävät oireet, vikailmoitukset, väärät arvot, miten kone kaatui jne. Kertokaa myös mikä on käyttämänne RDB-Salvin täsmällinen versionumero ja kuvailkaa tietokoneenne laite- ja ohjelmistokokoonpanoa. Kertokaa myös imtä laiteajuria ja mitä sen versiota käytätte. Esim. jos teillä on `scsi.device' kirjoittakaa CLI:hin käsky "version scsi.device full" ja ottakaa talteen tulostus.
Kahvitauko
Kahvitauko on täsmälleen se aika, jonka jokin ohjelma tarvitsee suorittaakseen jonkin aikaa vievä tehtävän taustalla. Suurimman osan ajasta ei mitenkään voi arvioida, kuinka kauan se kestää. Toisinaan se ei edes ole kyllin pitkä veden kiehauttamiseen, kun taas toisinaan naapuritkin voisi kutsua syömään kaakkua. Haluaisin myös käyttää tätä tilaisuutta pahoitellakseni sitä väärinkäsitystä, joka saattoi syntyä, kun sanoin Meeting Pearls III:stä kertoessani yhden kahvikupposen olevan riittävästi. Näinhän ei tietenkään ole vaan tarkoitin kahvilitroja
DeviceList
Tämä on järjestelmän ylläpitämä luettelo kaikista laitenimistä (esim. `DF0:', `DH0:'), niissä olevien levykkeiden nimistä ja osoituksista (Assign). Jos RDB ja partitiolohkot ovat tuhoutuneet, mutta partitiot ovat vielä näkyvissä (siis konetta ei ole buutattu uudelleen (1)), voidaan partitiotiedot pelastaa hakemalla halutut laitteet DeviceListasta..
Laitenimi
Laitenimi (Device Name) on se partition looginen, jonka voi muuttaa preppausohjelmalla. Esim. `DH0:' on tyypillinen nimi, kun taas `Workbench:' ei ole laitenimi, vaan "laitteessa olevan" levykkeen nimi (Volume Name).
Onnettomuus
Onnettomuus on onneton sattuma, ja mikä voisi olla onnettomampi sattuma kuin menettää Amigansa "sydän", tieto siitä, missä mitäkin on, siis RDB ja partitiolohkot. ERA (Ennen RDB-Salvin Aikaa) tämä olisi merkinnyt kaiken kovalevyllä olevan tiedon häviämistä surujen syövereihin.
Device Unit
Katso Yksikkö.
Laiteajui
Jokainen kovalevy tarvitsee laiteajurin (Device Driver), jotta sitä voitaisiin käyttää AMIGA-yhteensopivalla tavalla. Laiteajuri hoitaa mm. tiedon lukemisen ja kirjoittamisen kovalevylle. Niiden nimi päättyy aina sanaan ".device" Sellaisia ovat mm. scsi.device, gvpscsi.device, omniscsi.device, z3scsi.device ja dracoscsi.device.
Floppy Image
Floppy disks and even partitions can be written into files by means of "unrolling" them so that the file contains blocks starting from the lowest (0) through to the highest-numbered block at the end. Such a file contains a Floppy Image. At some time thereafter, the file can be written to a floppy of equal size to yield an exact copy of the original. The floppy has, in principle, been copied. --- Tämä osa on tarkoituksellisesti jätetty englanniksi. --- --- Tuskin olisitte tajunnut hölkäsen pöläystä, --- --- jos olisin se kääntänyt!!! ;-) --- Valitettavasti RDB-Salv ei voi aina erottaa sellaista tietoa (Floppy Image) todellisesta partitiosta, koska se näyttää aivan samanlaiselta. section Pelasta-kappaleessa selitetään, miten tämän ongelman voi kiertää.
Kovalevyn ominaisuudet
Oikeanpuoleisessa ikkunassa section Pelasta-sivulla kerrotaan kovalevyn ominaisuudet: Kovalevyllä on määrätty määrä lohkoja, joihin tietoa voidaan kirjoittaa. Levy jaetaan lukupäihin, sylintereihin, uriin ja sektoreihin. Jokaisessa sylinterissä on yksi tai useampi ura ja urassa taas sektoreita, jotka miltei poikkeuksetta ovat samankokoisia kuin lohkot. Sylinterien, lukupäiden ja sektorien todellinen määrä ei ole tässä tapauksessa tärkeää. Tärkeää on, että sylinterit × lukupäät × sektorit on pienempi tai sama luku kuin lohkojen kokonaismäärä (useimmiten sama!) Luvun tulee olla jaettava, jotta kaikki partitiot voidaan asettaa järjestelmään. partitiorajat voidaan määritellä vain sylintereillä. Useimmiten mikä vain em. arvojen yhdistelmä riittää. Älkää siis hämmästykö, jos RDB-Salv näyttää arvoja, jotka eroavat aiemmista. Laskekaa lohkojen määrä, sillä on eniten merkitystä.
Asennusohjelma
AMIGAn ohjelmille kehitettiin yhtäläinen asennusohjelmisto, jotta sekä asennusohjelman laatiminen että käyttäminen olisi aina samanlaista ja helppo. Ohjelmien mukana tulee tavallinen tekstitiedosto, joka onkin asennusohjelma, komentotiedosto, jota Installer-ohjelma sitten käyttää.
Hallintolohko
Nämä ovat samanlaisia lohkoja kuin partitiolohkot, kun niistä puhutaan RDB:n yhteydessä. Itse asiassa näistä yleensä käytetty nimi RDB on väärä, koska RDB on vain yksi lohko. Hallintolohkot on jotenkin liitetty RDB:hen.
Meeting Pearls
Ai, ettäkö ette tiedä mikä Meeting Pearls on? No, se puute on korjattava heti! Meeting Pearls Saksan suosituin CD-ROM -sarja AMIGAlle. Hyvin halpakin se on, koska sen tekijät eivät vaadi maksua työstään. Näinollen ainoat kulut ovat tuotanto- ja jakelukuluja. Jos Teillä vain on romppuasema, vilkaiskaa ihmeessä!
MountList
Periaatteessa MounList pitää sisällään saman tiedot kuin partitiolohkot. Ainoa merkittävä ero on, että MountListat ovat tiedostoja, jotka yleensä sijaitsevat `DEVS:'-hakemistossa, ja ovat näinollen käyttäjän ulottuvilla. Partitiolohkot taas ovat melko lailla tavallisen käyttäjän tavoittamattomissa. MountList voi myös sisältää tietoja useista partitioista.
Partitio
Useimmiten kovalevyt ositetaan eli jaetaan partitioihin, joiden nimet ovat `DH0:', `wb_2.x:', `work:' tai vastaavia. Joskus voi koko kovalevyllä sijaita vain yksi partitio. Partitio voidaan asentaa järjestelmään vain, jos täsmällinen sijainti tiedetään. Juuri tämä tieto saattaa tuhoutua onnettomuuden tullessa. Mutta onneksi on RDB-Salv, joka pystyy laskemaan ositusten sijainnit levyllä.
Partitiolohko
Jokaista partitiota varten on partitiolohko. Ne sijaitsevat kovalevyn alussa. Se sisältää kaiken tiedon, mikä tarvitaan partitiota järjestelmään asennettaessa, mm. tarkan tiedon sen sijainnista. Jos tämä tieto hukkuu, RDB-Salviia voi käyttää tuon tiedon laskemisessa uudelleen.
Partitiorajat
Kuten mainittu kohdassa partitio, useimmat kovalevyt jakautuvat partitioihin. Kahden partition välinen raja on tietystikin partitioraja.
Partitiointi tieto
Miltei kaikilla partitioilla on partitiolohko, jossa kerrotaan, miten partitio asennetaan järjestelmään. Näissä partitiolohkoissa olevaa tietoa kutsutaan Partitiointitiedoksi. Myös MountListoissa on partitiointi tietoja.
Preppausohjelma
Preppausohjelmia käytetään kovalevyn osittamiseen, siis partitioimiseen. Tunnettuja preppausohjelmia ovat mm. HDToolBox, FaaastPrep, ExpertPrep ja RD-Prep.
Ikonit
Useilla tiedostoilla on ikoni, kuvasymboli, joka näkyy Workbenchissä. Jos kyseessä on ohjelma, kaksoisnäpäyttämällä sitä kyseinen ohjelma käynnistyy.
Edistymismittari
Edistymismittari kertoo graafisesti, kuinka paljon tehtävästä työstä on suoritettu. Voi sattua, että Edistymismittari täyttyy epätasaisella nopeudella. Tämä johtuu vain siitä, että kyseisen operaation ajankulutusta ei voinut laskea etukäteen.
Valepartitio
Valepartitio on partitio, jota todellisuudessa ei ole olemassa. Se menee päällekkäin jonkun muun tai muiden kanssa. Se saattaa olla jäänne aikaisemmasta osituksesta tai esim. Floppy Image.
RigidDiskBlock
RDB
RDSK
RDB on yksittäinen lohko, joka sijaitsee jollakin kovalevyn 16 ensimmäisestä lohkosta ja sisältää tietoa levystä, mm. partitiolohkojen sijainnit. Yleistä harhaluuloa vastoin RDB, RDSK tai RigidDiskBlock on aina vain yksi lohko eikä sisällä partitiointi- tai hallintolohkoja.
RDB Data
RDB Datasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä kaikkea partitioiden järjestykseen ja järjestelmään asettamiseen liittyvää tietoa, mm. partitiolohkoja.
Ositus
Katso partitio.
System-partitio
Useimmissa kovalevyllä varusteissa Amigoissa on sen niminen partitio. Yleensä kone käynnistetään siltä. Sen nimi on `wb_2.x:', `SYS:', `System:' vastaavaa.
UNUSED<n>
RDB-Salv antaa tämän nimen kaikille niille osille kovalevystä, jotka eivät ole käytössä. Sitä käytetään kun partitiolohkot tai MountList kirjoitetaan tai, kun levyt asennetaan järjestelmään (Mount).
Yksikkö
Kullakin kovalevyllä on oma laiteyksikkönsä, "fyysinen luku", josta sen tunnistaa tietoväylässä. SCSI-väylässä yksikköjen numero on yleensä 0-6. SCSI-laitteissa on hyppylankoja tai muu, yleensä mekaaninen, menetelmä SCSI-yksikön antamiseksi. Enemmän asiasta kulloisenkin laitteen käsikirjoista.
Volume Name
Volume Name on formatoidun partition nimi. Se näkyy Workbenchissä ja voidaan vaihtaa helposti. (2)Esim. `Workbench:' on tyypillinen nimi, kun taas `DH0:' ei ole laitteessa olevan levykkeen nimi ( siis Volume Name) vaan loogisen laitteen itsensä nimi.
Work-Partitio
Useimmiten AMIGA:n kovalevyllä on ainakin kaksi partitiota: SYSTEM: - ja WORK: -partitiot. WORK: -partitiolla säilytetään nimensä mukaisesti yleensä käyttäjän työkaluja, esim. tekstinkäsittely- tai sivuntaitto-ohjelmia

Go to the first, previous, next, last section, table of contents.