Go to the first, previous, next, last section, table of contents.

Woordenlijst

Aanmelden
In het Engels: `to mount'.
Apparaataanstuurder
Iedere harde schijf heeft een Device-driver nodig zodat de schijf gebruikt kan worden in de Amiga op een systeemvriendelijke manier. Deze aanstuurder is onder andere verantwoordelijk voor het afhandelen van het lezen en schrijven van gegevens van en naar de schijf. Apparaataanstuurders hebben een naam die eindigt op .device. Bijvoorbeeld scsi.device, gvpscsi.device, omniscsi.device, z3scsi.device, dracoscsi.device, etc.
Apparaatnaam
De Device Name is de naam van de partitie zoals die in een prep-programma te zien is. `DH0:' is a typisch voorbeeld, terwijl `Workbench:' nou juist geen apparaatnaam is, maar een volume-naam.
Bug Report
Grotere projekten zullen altijd een paar vervelende fouten bevatten, waarvan u er wellicht een keer één tegen het lijf loopt. In zo'n geval verzoeken we u een zogenaamd Bug Report op te sturen. Dit is een beschrijving van de fout die u tegen bent gekomen. Controleer de omstandigheden waaronder de fout optrad en schrijf alles op wat u maar te binnen schiet! Noteer de exacte versie van RDB-Salv die u gebruikt en de volledige specificaties en configuratie van uw machine. En bovenal: geef de naam en versie van uw apparaataanstuurder. Als u de standaard `scsi.device' gebruikt, geef dan de opdracht "version scsi.device full" in een CLI-venster en schrijf de uitvoer op.
DeviceList
Dit is een lijst van het systeem die bijgehouden wordt in het werkgeheugen. De lijst bevat zowel alle apparaten (b.v. `DF0:', `DH0:') als alle volume-namen en assigns die op dat moment bij het systeem bekend zijn. Deze lijst bevat alle informatie die nodig is om apparaten als `DF0:' and `DH0:' aan te melden. Als de RDB en de daarbij behorende partitie-block vernietigd zijn maar de apparaten nog steeds aanwezig zijn (als de machine dus niet herstart is (1)), dan kunt u de partitie-informatie achterhalen door de DeviceList na te zoeken op de bewuste apparaten.
Catastrofe
Een catastrofe is een ramp die men van tevoren ziet aankomen. In het geval van RDB-Salv betekent het de vernietiging van de RDB en de bijbehorende partitie-blocks. Vroeger betekende zo'n ramp het verlies van alle gegevens op de harde schijf.
Device Name
Zie apparaatnaam.
Device Unit
Zie Unit.
Dialoog
Vertaling voor `requester'.
Eenheid
Iedere harde schijf heeft een nummer, de zogenaamde eenheid of Unit. Theoretisch gesproken mogen deze nummers van 0 t/m 255 lopen, maar voor SCSI apparaten is het doorgaans 0 t/m 6. Als uw schijf extern is, kan het zijn dat er een schakelaartje is om het rangnummer van uw harde schijf in te stellen. Dit nummer is meestal gelijk aan eenheidsnummer van de schijf. Als u twijfelt over de eenheid van uw schijf kunt u het best de handleiding van de schijf erop naslaan.
FileSystem
U kent bestanden als brokken informatie die ergens staan en een naam hebben. Maar er is ook ergens een programma dat er verantwoordelijk voor is die bestanden te ordenen en de schijf te lezen en te schrijven. Het besturingssysteem biedt u er enkele: OFS en FFS. Beide doen ongeveer hetzelfde, behalve dat FFS de gegevens iets handiger opslaat. Daardoor is het sneller dan OFS. Maar u kunt ook andere FileSystems installeren. Bijvoorbeeld een systeem waardoor alles opgeslagen wordt zoals op een PC. U kunt dan alleen nog namen van 8+3 letters gebruiken. Er zijn nog andere systemen zoals MultiUser (muFS), ProfFile (voor diskettes) en het commerciële AFS.
Floppy Image
Diskettes en zelfs partities kunnen in een bestand bewaard worden door ze op laag niveau uit te lezen en de inhoud direkt naar een bestand over te pompen. Het bestand bevat dan alle blocks, van 0 tot en met de laatste block die op de schijf aanwezig is. Zo'n bestand bevat dan een Floppy Image. Dat bestand kan dan, op een gegeven moment, teruggeschreven worden naar een diskette met hetzelfde formaat als het origineel. In feite is er dan een kopie gemaakt van de schijf. Jammer genoeg is het voor RDB-Salv niet altijd mogelijk onderscheid te maken tussen gegevens afkomstig van een echte partitie en de gegevens die van een Floppy Image komen die op de schijf staat. section Red beschrijft hoe problemen die daardoor ontstaan vermeden kunen worden.
Installatiescript
Dit is de standaard manier voor alle software-paketten voor de Amiga, ontwikkeld om het installeren zo eenvoudig mogelijk te maken. Ieder pakket bevat een bestand met kale tekst -- het installatiescript -- dat gelzen en uitgevoerd wordt door het `Installer' programma op het moment dat u het pakket gaat installeren. De installatie wordt zoveel mogelijk aangepast aan de voorkennis van de gebruiker: beginner, gevorderd of expert.
Koffiepauze
Een koffiepauze is de hoeveelheid tijd die nodig is voor een programma om een bepaalde taak in de achtergrond te verrichten. Meestal is het onmogelijk te zeggen hoe lang dit gaat duren. Soms krijgt u misschien het water niet eens aan de kook, andere keren kunt u de buren uitnodigen om de laatste roddels door te nemen onder het genot van een plak cake. Ik zou deze gelegenheid willen aangrijpen om mijn excuses aan te bieden aan diegenen die in de waan kwamen te verkeren dat een enkel kopje koffie voldoende was, door mijn opmerking op Meeting Pearls III. Ik bedoelde uiteraard een emmer koffie. :-)
Management-block
Als ze genoemd worden in dezelfde contekst als de RDB, zijn het blocks als partitie-blocks en dergelijke. Eenvoudig spreken van RDB's is in feite niet helemaal juist. De RDB bestaat eigenlijk maar uit één block -- management-blocks zijn al die blocks die op de één of andere manier gekoppeld zijn aan de RDB.
Meeting Pearls
U weet niet wat Meeting Pearls is? Daar zullen we dan nu meteen wat aan doen! Meeting Pearls is meest populaire serie CD-ROM's in Duitsland en heeft bovendien een extreem goede prijs/kwaliteit verhouding, aangezien de makers ervan niets vragen voor hun werk (2), dus u betaalt alleen voor de direkte kosten van produktie en distributie. Als u een CD-ROM-speler hebt is het zeker de moeite waard er eens naar te kijken.
MountList
Op zich bevat de MountList dezelfde informatie als de de partitie-blocks. Het grote verschil is, dat MountLists gewone bestanden zijn, die meestal in de `DEVS:' lade staan, en daarom makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Het zijn bovendien "leesbare" tekstbestanden. Partitie-blocks zijn daarentegen slechts met veel moeite te lezen. Een MountList kan ingangen bevatten over een willekeurig aantal partities, die op een willekeurig aantal schijven kunnen staan.
Parameters harde schijf
Het rechter paneel van de section Red-pagina toont een hoeveelheid informatie, inclusief de parameters van de harde schijf. Iedere harde schijf heeft een vast aantal blocks waarop gegevens bewaard kunnen worden. Deze blocks worden onderverdeeld in Cylinders, Tracks, Heads en Sectors. Een cylinder bevat één of meer sporen (Tracks) -- afhankelijk van het aantal lees/schrijfkoppen (Heads). Als er twee koppen zijn, heeft iedere Cylinder twee sporen, enz. Een spoor bestaat op zijn beurt uit een aantal sektoren (Sectors). Het werkelijke aantal cylinders, koppen en sektoren is hier niet zo belangrijk. Wat echter wel belangrijk is, is dat Cylinders × Heads × Sectors niet groter is dan het totaal aantal beschikbare blocks, en bovendien een deling mogelijk maakt zodanig dat alle blocks gebruikt kunnen worden om partities mee te maken. Partitiegrenzen kunnen namelijk alleen opgegeven worden in aantallen cylinders. Meestal is het zo dat meer dan één kombinatie van waarden korrekte parameters oplevert voor de harde schijf. Schrik dus niet als RDB-Salv opeens waarden opgeeft die verschillen van de waarden waarvan u zeker weet dat ze goed zijn. U kunt zelf nagaan dat ze dat zijn.
Partitie
De meeste schijven zijn in stukken (partities) opgedeeld, die meestal iets als `DH0:', `WB_2.x:', `Werk:', etc. heten. Het kan ook zijn dat de schijf maar één zo'n partitie bevat. Een partitie kan alleen aan het systeem bekend worden gemaakt als de precieze koördinaten bekend zijn. Mocht er een catastrofe optreden, dan kan het zijn dat deze informatie verloren gaat. Gelukkig is er dan altijd nog RDB-Salv. Die is in staat deze informatie opnieuw te berekenen in zo ongeveer alle gevallen, zodat de gegevens op de harde schijf gered kunnen worden.
Partitie-block
Een partitie-block is een block dat voor (bijna) alle partities aan het begin van de harde schijf staat. Het bevat alle informatie die nodig is om de partitie aan te melden, zoals de precieze koördinaten van de partitie. Als deze informatie verloren gaat, kan RDB-Salv ze weer terugvinden.
Partitiegrenzen
De meeste harde schijven zijn onderverdeeld in stukken, zoals beschreven onder Partitie. De grens tussen twee van die stukken wordt een partitiegrens genoemd.
Partitie-informatie
Bijna iedere partitie heeft een partitie-block waarin staat hoe een partitie aangemeld moet worden. De informatie in deze partitie-blocks heet partitie-informatie. MountLists bestaan overigens ook uit partitie-informatie.
Prep-programma
Prep-programma's worden gebruikt om harde schijven onder te verdelen in partities. Bekende prep-programma's zijn bijvoorbeeld HDToolBox, FaaastPrep, ExpertPrep en RD-Prep.
Programma-ikoon
Veel programma's hebben een ikoon -- een klein pictogram waarop u kunt klikken als het in de Workbench verschijnt. Ikonen die bij programma's horen worden programma-ikonen genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de handleiding van de Workbench.
Pseudo-partitie
Een partitie die normaal gesproken niet zichtbaar is als HDToolBox of andere prep-programma's gebruikt worden.
RDB
RDSK
RigidDiskBlock
De RDB is een enkel block dat ergens in de eerste 16 blocks van een harde schijf te vinden is en informatie bevat over de harde schijf. Zo bevat het, onder andere, de plaats van de partitie-blocks. Alhoewel het woord vaak misbruikt wordt, is de RDB, RDSK of RigidDiskBlock altijd maar één block, en omvat het geen zaken als partitionering en andere management-blocks.
RDB-informatie
RDB-informatie omvat niet alleen de informatie uit de RDB, maar ook van de bijbehorende blocks, zoals partitie-blocks.
Systeempartitie
Bijna iedere Amiga met een harde schijf heeft zo'n partitie. Het is de partitie waarvan de machine opstart en heeft vaak een naam als `WB_3.x:', `SYS' or `System:'.
UNUSED<n>
RDB-Salv kiest deze partitienaam voor alle delen van de harde schijf die ongebruikt zijn. Deze naam wordt niet alleen gebruikt als er partitie-blocks of MountLists worden geschreven, maar ook als er partities worden aangemeld.
Unit
Zie eenheid.
Volume-naam
De naam van een geformatteerde schijf is de zogenaamde volume-naam. Dit is de naam die zichtbaar is op het Workbench-scherm en kan op bijna ieder gewenst moment veranderd worden (3) met het menupunt Hernoem... van de Workbench. `Workbench:' is a typisch voorbeeld, terwijl `DH0:' nou juist geen volume-naam is, maar een apparaatnaam.
Voortgangsmeter
De voortgangsmeter geeft aan hoe de hoeveelheid werk die al gedaan is, zich verhoudt tot wat nog gedaan moet worden. Dit wordt met een staafgrafiekje aangegeven. Het kan gebeuren dat de meter nogal schokkerig beweegt. Dit zal altijd gebeuren als het niet mogelijk was de duur van de operatie in kwestie van tevoren te berekenen.
Waarschuwingsdialoog
Vertaling voor `warning requester'.
Werkpartitie
De meeste harde schijven op de Amiga zijn verdeeld in ten minste twee stukken. Eén van die partities -- de werkpartitie -- bevat gegevens van de gebruiker zelf, zoals programma's, plaatjes, tekst, enz. Deze partitie heet meestal `Work:'.

Go to the first, previous, next, last section, table of contents.